Ενδοσκοπικός υπέρηχος

Υπογράφει ιατρικά: Χατζηνάκος Γεώργιος / Γαστρεντερολόγος

Τι είναι ο ενδοσκοπικός υπέρηχος;

Ο ενδοσκοπικός υπέρηχος είναι μια ενδοσκοπική, επεμβατική, τεχνική απεικόνισης η οποία μας επιτρέπει να απεικονίσουμε με μεγάλη λεπτομέρεια όλες τις συμπαγείς και κυστικές δομές γύρω από το στομάχι και το παχύ έντερο.

Πώς γίνεται;

Ο ενδοσκοπικός υπέρηχος δεν απαιτεί κάποια ειδική προετοιμασία, μόνο 6ωρη νηστεία. Η εξέταση διενεργείται από το στόμα και διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά. Το ήχο-ενδοσκόπιο προωθείτε δια του στόματος στον οισοφάγο, το στομάχι και το λεπτό έντερο και μας επιτρέπει να απεικονίσουμε τα γειτονικά όργανα του θώρακα και της κοιλιάς.  Ουσιατικά πρόκειται για μια εξέταση η οποία μοιάζει με μια γαστροσκόπηση με την διαφορά ότι δεν ασχολούμαστε με το στομάχι αλλά με τα όργανα γύρω από αυτό.

Σε τι μας βοηθάει;

Καταρχήν μας δίνει την δυνατότητα να εξετάσουμε όργανα, όπως πχ ο χοληδόχος πόρος και το παγκρεας με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια. Μας επιτρέπει να  αναγνωρίσουμε βλάβες μικρότερες του 1cm με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη απεικονιστική τεχνική ενώ ταυτόχρονα μας δίνει την δυνατότητα άμεσης λήψης στοχευμένων βιοψιών ( core biopsy ) . Στην περίπτωση λήψης βιοψιών το υλικό επεξεργάζεται από παθολογοανατόμο και το αποτέλεσμα είναι διαθέσιμο εντός λίγων ημερών.

Πονάει ο ασθενής κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

Όχι, πρόκειται για μία ανώδυνη τεχνική, καθώς διενεργείται με ενδοφλέβια καταστολή.

Υπάρχουν κίνδυνοι αυτής της μεθόδου;

Ο ενδοσκοπικός υπέρηχος είναι μια ασφαλής τεχνική, με μικρή πιθανότητα επιπλοκών και η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου  χωρίς την ανάγκη νοσηλείας.