Συχνές ερωτήσεις

Πώς θα ερμηνεύσω τα αποτελέσματα των γενετικών εξετάσεων;

Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων του γονιδιακού ελέγχου γίνεται κατά τη διάρκεια της γενετικής συμβουλευτικής, μίας συνάντησης με τον επαγγελματία υγείας. Κατά τη συνάντηση αυτή συλλέγονται πληροφορίες για το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό του ενδιαφερόμενου και ακολουθεί εκτενής συζήτηση για το αποτέλεσμα του γονιδιακού ελέγχου, είτε θετικό είτε αρνητικό.

Ποιος θα με βοηθήσει να χρησιμοποιήσω αυτές τις πληροφορίες;

Με βάση το αποτέλεσμα του γονιδιακού ελέγχου, αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν άλλους σημαντικούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού, του ατομικού ιστορικού, της ηλικίας και του φύλου, συστήνονται τρόποι πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης καρκίνου.

Θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων την ιατρική φροντίδα μου ή την ιατρική περίθαλψη της οικογένειάς μου;

Ναι, σε περίπτωση αυξημένης προδιάθεσης καρκίνου πιθανώς θα τροποποιηθεί το πλάνο παρακολούθησης. Επίσης, πιθανά να συστηθούν και κάποια μέτρα πρόληψης. Παραδείγματος χάριν, σε μία γυναίκα 45 ετών, η οποία έχει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου ωοθηκών και εφόσον έχει ολοκληρώσει με την τεκνοποίηση μπορεί να συστηθεί μία προφυλακτική επέμβαση (λαπαροσκοπική σαλπιγγοωοθηκεκτομή) η οποία θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο να νοσήσει από καρκίνο ωοθηκών.

Εάν έχω μια γενετική κατάσταση, μπορώ να μειώσω τον κίνδυνο του καρκίνου μου;

Ναι, υπάρχουν πολλοί τρόποι προστασίας, άλλοι φαρμακευτικοί και άλλοι παρεμβατικοί. Ανάλογα με το γονίδιο που φέρει τη μετάλλαξη και ανάλογα με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, μπορεί το άτομο να προστατευτεί σημαντικά ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες.

Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν και απλοί τρόποι μείωσης κινδύνου καρκίνου και σε άτομα με αυξημένη προδιάθεση.

Απλά βήματα όπως αερόβια γυμναστική, ισορροπημένη διατροφή, διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, αποφυγή καπνίσματος και περιορισμένη λήψη αλκοόλ μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας.

Υποβάλλετε το ερώτημά σας, συμπληρώνοντας τη φόρμα, και σύντομα θα σας απαντήσουμε.