Κληρονομικός Καρκίνος
Κινδυνεύω εγώ & η οικογένειά μου να νοσήσουμε;
Όταν παρουσιάζεται ένα περιστατικό καρκίνου, οποιασδήποτε μορφής, σε ένα μέλος μιας οικογένειας είναι λογικό να δημιουργείται το ερώτημα στα άλλα μέλη της οικογένειας «μήπως έχω κι εγώ αυξημένες πιθανότητες να νοσήσω;», “μπορώ να μάθω εάν έχω αυξημένες πιθανότητες”;
Η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι πολύ εύκολη.
Αρχικά θα πρέπει να συμβουλευτούμε έναν ειδικό επαγγελματία υγείας ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της ευρύτερης οικογένειας σε τουλάχιστον τρεις γενεές, δηλαδή ένα αναλυτικό γενεαλογικό δέντρο. Με βάση αυτό θα πρέπει να δούμε πόσα περιστατικά υπάρχουν, τα είδη των καρκίνων και τις ηλικίες εμφάνισης, αλλά και άλλες ασθένειες που ενδεχομένως έχουν εμφανιστεί στην οικογένεια.
Εάν οι ηλικίες εμφάνισης είναι μεγαλύτερες των 60 χρόνων κατά πάσα πιθανότητα ο καρκίνος δεν οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες αλλά σχετίζεται κυρίως με την ηλικία. Όσο μεγαλώνουμε τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να νοσήσουμε από καρκίνο. Εάν όμως έχουμε έστω και ένα περιστατικό καρκίνου στην οικογένεια σε νεότερες ηλικίες, 30-50 χρόνων, είναι πολύ πιθανό ο καρκίνος αυτός να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες, δηλαδή μία αλλαγή σε κάποιο γονίδιο. Κάποια ήδη καρκίνου όπως ο καρκίνος των ωοθηκών, του μαστού, του παχέος εντέρου κ.α. εμφανίζουν σαφώς υψηλότερα ποσοστά κληρονομικότητας σε σχέση με άλλους καρκίνους όπως ο καρκίνος των πνευμόνων ο οποίος οφείλεται κυρίως σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το κάπνισμα, τα χημικά καρκινογόνα και άλλα. Εάν η οικογένεια είναι πολυμελής και γνωρίζουμε το ιστορικό όλων για τουλάχιστον τρεις γενεές θα είναι σχετικά εύκολο να δούμε εάν υπάρχει κληρονομικός καρκίνος στην οικογένεια. Εάν όμως υπάρχουν λίγοι συγγενείς είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί. Βεβαίως η οριστική απάντηση δίνεται από την ανάλυση του γενετικού υλικού μελών της οικογένειας.